‘Ik ben er’ – voor mensen en met mensen. Dat is in het kort waar het om gaat in diaconie, bij dienen. ‘Omzien naar elkaar’. Of zoals onze bisschop, mgr. Van den Hende, zegt: ‘bouwen aan een netwerk van Liefde.’
Daarbij beseffen we dat we geen hulp geven aan hulpelozen, maar dat we een naaste dienen in wie wij Christus kunnen ontmoeten. De diaconale ontmoeting verandert alle betrokkenen. We worden er meer mens van en meer gemeenschap.
Het omzien naar elkaar en de wereld om ons heen vraagt ook om zorg voor onze aarde. Ook deze opdracht krijgt in dienen gestalte.
Hoe dienen wij?
Even je verhaal mogen doen en een luisterend oor ontmoeten, je vragen en zorgen mogen delen, wat gezelligheid ervaren. Verstaan worden als je spreekt vanuit je geloof, al heb je twijfels of lijkt dat op de proef te worden gesteld. Voor wie dat wenst zijn er in elke geloofsgemeenschap van onze parochie mensen die graag bij je op bezoek komen. Maak je wens bekend bij het secretariaat van je eigen geloofsgemeenschap en er zal contact worden gelegd vanuit een bezoekgroep.
In alle wijken en buurten binnen onze parochiegrenzen wonen parochianen die meer of minder hecht betrokken zijn op wat we als kerk doen. Om het contact te bewaren wordt er tien keer per jaar een Parochie Magazine rondgebracht bij zo’n 5000 huishoudens. Talloze wijkcontactpersonen bezorgen deze magazines. Bovendien proberen zij ogen en oren te zijn in hun eigen wijk en zo nodig een brug te slaan tussen de parochie en de parochianen. Maak gerust eens een praatje met je eigen wijkcontactpersoon, daar zijn zij voor. En als u zich bij deze groep wilt aansluiten, wordt dat zeer gewaardeerd.
Ook in onze (geloofs-)gemeenschappen zijn er mensen die het zonder hulp (net) niet redden. Het kan voorkomen dat er even of voor langere tijd hulp nodig is bij kleine noden of behoeften waarin de gemeente of het rijk niet voorzien, of bij het opkomen van je rechten. Daarin ondersteunt de Caritas (PCI) van onze parochie.
Iedere mens heeft het verlangen om er te mogen zijn. Om gezien en erkend te worden. Om mee te mogen doen. Dat heeft de synode van paus Franciscus Samen op Weg wel laten zien. Uit alle landen hebben mensen meegepraat en dit verlangen werd door íedereen geuit.
Onze Rooms-katholieke kerk is een wereldkerk. Als parochianen zijn wij deel van een wereldfamilie; we zijn allemaal kinderen van de ene God. Dat betekent dat wij van onze rijkdom willen delen met onze broers en zussen en dat wij open staan om te ontvangen van de rijkdom die zij met ons delen. Dit doen we opdat missie, ontwikkeling en vrede alle mensen mag bereiken. De MOV-groepen in onze parochie zetten zich hiervoor in. Zij brengen collectes voor missie, ontwikkeling en vrede onder de aandacht.
“Het leiden van uitvaarten en daarin voorgaan is voor mij naast inspirerend ook heel dankbaar werk. Samen met mijn schoonzus creëren we een soort schilderijtje, zoals pastor Huub het altijd zegt. De kerkelijke regels en gewoontes zijn voor mij erg belangrijk, en ik merk dat dit zeer gewaardeerd wordt door de families die we begeleiden. Dit werk geeft me veel voldoening omdat ik weet dat ik iets kan betekenen in de moeilijke momenten van anderen. Mijn geloof speelt hierin een grote rol; het geeft me de kracht en rust om deze taak met liefde en toewijding uit te voeren. Het is prachtig om te ervaren dat ik door dit werk iets blijvends kan doen voor mijn gemeenschap.”
– Fien van Beek, 72 jaar