De werkgroep Bonaventura 2030 heeft op 19 november een informatieavond belegd om parochianen en belangstellenden te informeren over de stand van zaken van de plannen inzake de verbouwing/herinrichting van de Heilige Bonaventurakerk. In een welkomstwoord schetste de voorzitter van de werkgroep Bonaventura 2030, Theo Rijnsoever, een terugblik; welke stappen tot nu toe gezet zijn en op welk punt we zijn aanbeland.
Plannen rond de pastorie bestaan al jaren. De pastorie is gebouwd in 1962. De huidige staat voldoet niet meer een de (energie)eisen van deze tijd. Een uitgebreide en kostbare renovatie van het pand is noodzakelijk en verplicht. Een ‘kantoorgebouw’ moet immers voldoen aan eisen van energie label C.
Begin 2018 werd het parochiebestuur Pax Christi opnieuw benaderd door de gemeente Woerden. Zij wilden spreken over hun plannen met de Wagenstraat. Het parochiebestuur deelden de gedachten met het Bisdom. In het gesprek werd ook meegenomen dat de ruimten in pastorie maar beperkt gebruikt worden en de kerk te ruim in zijn jasje zit. Dit alles tegen het licht van hoge onderhouds- en verwarmingskosten en de wens om naar een ‘groene kerk’ te groeien.
Met hulp van de architect van het bisdom werd een kort haalbaarheidsonderzoek gedaan. Over de uitkomst was het pastoraal team, het parochiebestuur en de werkgroep enthousiast. Met instemming van het Bisdom is de pastorie verkocht aan Dunavast. Deze is voornemens een woon-zorgcomplex te bouwen voor Martha Flora Dementiezorg. Met de verkoop komt er geld vrij om verbouwingskosten te betalen. De werkgroep kon van start gaan.
Tussen 2018 en nu zijn vele stappen gezet, documenten opgesteld, overleg gepleegd met het Bisdom, parochiebestuur, belanghebbenden in brede zin. Terugkoppeling naar de parochianen vond plaats door informatie bijeenkomsten en stukjes in Pax Christi Magazine. We zijn nu zover dat er een voorlopig ontwerp (VO) getoond kan worden. Op de informatieavond laten Christiaan Sluijmer en Andrea Dolfsma, architecten van bureau Van Hoogevets Architecten, een presentatie over verleden, heden en beoogde toekomst van en rond het gebouw de Bonaventurakerk. Circa 80 -100 parochianen en belangstellenden uit allerlei gelederen konden op een groot scherm meekijken naar oude foto’s van de kerk en de omgeving. Deze beelden lieten zien dat veranderingen van alle tijden zijn. Vervolgens lichtte architect Christiaan Sluier het voorlopig ontwerp van het toekomstige kerkgebouw inclusief de ruimten die nodig zijn bij sluiting van de pastorie. Een bouwontwerp lezen is niet makkelijk, er waren vele vragen.
Na de presentatie was er gelegenheid tot vragen stellen. Bijvoorbeeld:
- Wordt nagedacht over behouden en verbeteren van de akoestiek, het licht, de verwarming?
- Kunnen de mooie tegels worden hergebruikt? En de kerkbanken? In het voorstel wordt de kerk – het sacrale gedeelte – kleiner, maar wat als er toch veel mensen komen?
- Ligt nu alles vast of kan er nog gewijzigd worden?
En bij vragen kunt u altijd contact opnemen met:
Theo van Rijnsoever t.vrijnsoever@parochiepaxchristi.nl, werkgroep Bonaventura 2030.